e-mail@

Tetszik

Csillagászati mély-ég fotók

 

A Rosette HII régió mintegy 130 fényéves területet foglal el a galaxisunkban. A köd közepén lakó csillag halmaz egyenkét 4 millió éves tagjai hatalmas energiájukkal ionizálják ezt a gigantikus méretű objektumot. Ez a hidrogénben gazdag molekuláris felhő körülbelül 10000 napenergia-tömegű gázt és port tartalmaz.

A Rozetta-köd vitathatatlanul az egyik legfinomabb HII régió az északi égbolton.

A rozetta közepén az NGC 2244 energiatermelése heves és feszült környezetet teremt, amely megállíthatja az alacsony tömegű csillagok és bolygóik utódainak kialakulását a hatalmas forró csillagok közvetlen közelében. Ha a molekuláris felhő hideg gázait a közelben lévő forró csillagok túl gyorsan melegítik, akkor a gázok elpárolognak, és kevés anyag marad a csillagok születéséhez.

A Chandra obszervatórium megfigyelései és mérései röntgenkibocsátást véltek felfedezni a halmaz belsejében. Ez a sugárzás közel 6 millió fokos hőmérsékletű gázokból származik. A belső sötét foltokat, ködöket az óriási csillagok csillagszelei, illetve az elektromágneses erők kölcsönhatásai formálják. A Rozetta-köd élettartalmát a tudósok talán néhány millió évre becsülik.  Persze ez emberi léptékkel nagyon hosszú idő mire elhagyja az egyre öregedő halmazt és szétszóródva eltűnik szemünk elől.

 

 Műszer:

 

 

 

 

Rozetta-köd  NGC2238

2016.02.05.-02.09.