e-mail@

Tetszik

A képen látható galaxis párosról régen úgy hitték, hogy egy galaxis, de a sorozatos megfigyelés után rájöttek két galaxisról van szó, ami kölcsönhatásban áll egymással. Ez a nagyszerű spirál szerkezetű galaxis kedvenc objektuma minden amatőrcsillagásznak hisz fényesége miatt még vizuálisan is remek képet mutat. Sokan rajzokon örökítik meg eme nagyszerű lapjáról látszódó csillagvárost. A rádiócsillagászat megjelenése és az M51 rádióképei egyértelműen bizonyították, hogy a Whirlpool és társ-galaxisa valóban kölcsönhatásban vannak egymással, ami így nevét ketté bontva az új katalógus számuk (NGC5194, és NGC5195) nevet kapták.

A canes venatici csillagképben található galaxisban eddig három szupernóvát észleltek, ami nagyban segítette csillagászoknak megállapítani a galaxis földől mért távolságát, amit kb. 23 fényév-re becsültek. Ezek a szupernóva robbanások által még a galaxis átmérőjét is pontosan ki tudták számítani, ami meghökkentő 35% nagyobb eredményt mutatott a mi tejutunk átmérője.

Tudósok úgy gondolják, hogy a kisérő galaxis 600 millió évvel ezelőtt áthaladt az M51 korongján annak megváltoztatva spirál szerkezetét.A kar legkülső végén lévő kicsi, sárgás galaxis szoros találkozása miatt  a kompakt galaxis a karját húzza és az árapály erői új csillagképződést váltanak ki. Edwin Hubble csillagász tudományos munkája és kutatása azt a feltételezést mutatja, hogy az NGC 5195 halad az M51 mögött. 

Az első foton gyűjtés az új QHYCCD 163C kamerával aminek az érdekessége, hogy flat korrekciós kép nélkül készült a képfeldolgozás és a széllökések is nehezítették a felvétel készítését.

 

 

 

 

 

 

 

Műszer:

 

 

 

M51 Örvény-galaxis 

2021.02.12-13

Csillagászati mély-ég fotók