e-mail@

Tetszik

Még a kezdetekben a kezdő belépőszintű távcsövem és felszerelésem egy Celestron típusú 150/750 remek leképzésű Newton rendszerű távcső, amit egy SkyWathcer EQ3 két motoros vezérléssel ellátott mechanika hajtott. Sajnos kénytelen voltam váltani mechanika terén, hogy a hosszú expozíciós felvételeket pontosabb precízebben tudjam vezeti. Ez a váltás meghozta eredményét hisz a remek Kínai gyártású EQ6 GoTo csodálatosan tette a dolgát. Rengeteg teszt felvétel elkészítése és feldolgozás után rájöttem, hogy ez nekem kevés hisz nem értem el a mechanika legmagasabb teljesítő képességét. A felvételeket rengeteg apró hiba jelentkezett, ami a vezetésnél keletkezett. Ezeket a hibákat csak úgy tudtam orvosolni, hogy az óragépet tovább fejlesztve, házilag átalakított mechanikát készítettünk. Jöttek az új tesztek, jó eredmények. De, mint mindenki én is szerettem volna a képemet tökéletesíteni. Mivel a mechanika átalakításán már túl voltunk és tudtam, hogy már csak egy jó vezető kell. A guide master-t lecserélve könnyítettem egy kicsit a vezetési technikámon és vettem egy Lacerta M-gen guiding szettet, amivel a mai napig dolgozom és vezetem a felvételeimet.

Apránként cserélgettem a csövek méretét is. Volt a műszerek közt Vixent 150/750 Newton, majd váltotta egy 250/1200 Newton és végül egy Házilag készített 200/800 asztrográfnál maradtam, amivel vadászom a fotonokat. Ezen kívül van még egy „OO” Orion Optikcs Dobson 300/1500 házi zsámolyon, amit Sáfár Pétertől kaptam ajándékba. Ezzel a remek kis műszerrel vizuális észleléseimet végzem.

A képek megörökítésére Canon350D átalakított tükörreflexes fényképező gépet használtam. Nagy előre lépést jelentett a váltás, ami egy Canon600D fényképező követte. De volt rengeteg Canon típusú gép, amit tesztelés céljából használtam (1000D,1100D, 450D, 500D…)

A Jövőben szintén maradva a CMOS világában, szeretnék váltani egy hűtött kamerára, ami sokkal érzékenyebb és a képfeldolgozás során nem állít fel olyan gátakat, amivel most jelenleg harcolok.

 

Minden amatőr fotós álma, hogy legyen egy saját kis csillagdája ahonnét zavartalanul tudja végezni ezt a remek hobbit, hát belevágtam én is 2010-ben egy kis csillagda építésébe. Nagyon jól sikerült és szerintem ki is használtam előnyeit, de mivel 10éve áll szolgatomban, úgy gondolom már ideje egy komolyabb beruházással ellátott épület felhúzása. Ez a projekt a közeljövőben fog megvalósulni, persze ha az égiek és így akarják.

 

 

 

Műszerpark

https://www.qhyccd.com/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=94&id=15

QHYCCD163C Viszonylag nagy 4/3 hüvelykes, 16 megapixeles CMOS szenzor kivételesen alacsony kiolvasási zajjal rendelkezik és kétfokozatú hűtéssel képes az érzékelő hőmérsékletét -40C-ra csökkenteni a környezeti hőmérséklet alá.