e-mail@

Tetszik

Csillagászati mély-ég fotók

2021.08.14-15 10.04-05 

Az északi égboltra tekintve a sarkcsillag körül kirajzolódni látszik egy „W” alak a Cassiopeia csillagkép. A „W” alak középső csillaga a Cassiopeia Gamma egy változó intenzitású igen forró csillag, amin eléri a másodpercenként 470km/s forgási sebességet. Ezt a csillagot a felvétel legfelső részén csak egy kék foltként láthatunk, amit szándékosan hagytam ki, hogy jobban látszódjon a köd szerkezete. Ez a hatalmas óriás már igencsak elégette hidrogénkészletét és közelít életének végéhez, hogy hatalmas vörös óriásként befejezze űrbéli pályafutását. Gigantikus hőmérsékletének köszönhetően akkora csillagszelet produkál, ami fénylésre készteti a 3 fényévre körülötte elhelyezkedő emissziós ködöket. Az ic 63 vörösebb, túlnyomó hidrogén készletének köszönhetően világít vöröses fénnyel míg a távolabbi ic 59 reflexiós-köd alacsonyabb hidrogén tartalomnak köszönhetően kékes fényt ver vissza.

A földtől 550 fényév távolságra elhelyezkedő bináris rendszerhez tartozó szuper óriásnak két optikai kisérője is van. Ez a két halvány kisérő A és B jelet viseli, a csillagok tömege majdnem megegyezik napunk tömegével. B csillag körülbelül 2 ívmásodperc távolságra van a Cassiopeia gammától, a C csillag 1 ívmásodpercre kering az óriástól.

Kutatások szerint a Cassiopeia Gamma körüli ködösség (ic59 ic63) születő csillagok bölcsője, amit a túlnyomó részt hidrogénből álló gázfelhőnek köszönhetünk. Ezt a csodálatos objektumot szabadszemmel csak nagy távcsövön keresztül és megfelelő szűrő használatával tudjuk igazán jól megfigyelni.

 

 

Műszer:

 

Ic59 Ic63 emissziós ködök